Aktualita ze dne 5. 9. 2021

Praha odloží výběrová řízení na ředitele sociálních a zdravotních zařízení

Magistrát hlavního města Prahy. Foto: Wikipedie / VitVit, CC BY-SA 4.0

Pražský magistrát kvůli covidu-19 odloží plán vypsat výběrová řízení na ředitele sociálních a zdravotních organizací provozovaných hlavním městem. Pravidlo, podle kterého se mají konkurzy vypisovat každých šest let, schválilo vedení města loni. Podle radní Mileny Johnové (Praha Sobě) je to správná strategie, ale je namístě plán odložit s ohledem na možný negativní vývoj epidemiologické situace na podzim.

Pražský magistrát kvůli covidu-19 odloží plán vypsat výběrová řízení na ředitele sociálních a zdravotních organizací provozovaných hlavním městem. Pravidlo, podle kterého se mají konkurzy vypisovat každých šest let, schválilo vedení města loni. Kritizovaly jej koaliční Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) nebo například vedení Prahy 6. Podle radní Mileny Johnové (Praha Sobě) je to správná strategie, ale je namístě plán odložit s ohledem na možný negativní vývoj epidemiologické situace na podzim. Johnová to uvedla v tiskové zprávě.

„Vzhledem k vývoji posledních dnů jsem usoudila, že budeme potřebovat všechny síly na společný podzimní boj s covidem. K výběrovým řízením se dle pokynu rady hlavního města systémově vrátíme, jakmile to covidová situace dovolí,“ uvedla radní. Na pondělní jednání rady podle programu předloží zrušení výběrových řízení na ředitele domovů pro osoby se zdravotním postižením Lochovice a Kytlice.

Pravidlo stanovuje, že každých šest let se bude v příspěvkových organizacích ze zdravotnictví, sociálních služeb, kultury a cestovního ruchu konat výběrové řízení na ředitele bez ohledu na to, jestli je s tím současným vedení města spokojeno. Podle Johnové to má za cíl zabránit stagnaci organizací a přinutit jejich vedení pravidelně stanovovat koncepce a vize. Jasný systém má také zabránit hromadným odvoláváním ředitelů po volbách, dodala radní.

Postup kritizovali zástupci Spojených sil, například podle dřívějšího vyjádření primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN) je to neúcta vůči loajálním městským zaměstnancům a zbytečná administrativní zátěž. Ke zrušení pravidla vyzvalo otevřeným dopisem magistrát také vedení Prahy 6, podle kterého by výběrová řízení vedla k destabilizaci služeb, které čelí velkému náporu způsobenému pandemií. „Jsem moc rád, že paní radní se ztotožnila s argumenty, které jsme v otevřeném dopise předestřeli a sama uznala, že v pandemické době by její krok celý tento segment služeb jen destabilizoval,“ komentoval krok Johnové starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

-čtk-

zdroj: https://www.zdravotnickydenik.cz/2021/09/praha-odlozi-vyberova-rizeni-na-reditele-socialnich-a-zdravotnich-zarizeni/