Aktualita ze dne 3. 2. 2023

Podpořili jsme britské odboráře v jejich obraně práva na stávku

FOTO:ZDRAVOTNICKEODBORY

Vláda Velké Británie útočí na právo na stávku a navrhuje legislativu, která přitvrdí podmínky pro stávkující odbory veřejných služeb, včetně zdravotnictví. Zaměstnavatelé budou moci uplatňovat podmínky pro poskytování minimální úrovně služeb a dokonce upozornit konkrétní zaměstnance, že jsou povinni pracovat a nepodnikat stávkové akce. Pokud zaměstnanec nevyhoví, hrozí mu propuštění.

Návrh zákona umožňuje pouze konzultace s odbory, nikoliv vyjednávání.

Britské odbory s návrhy nesouhlasí, vyjadřují proti nim odpor. Návrhy znamenají ještě přísnější regulace v již tak velmi restriktivním právním rámci zahrnujícím stávkové akce. Odborová konfederace Velké Británie vyzvala k protestnímu dni proti opatřením na 1. únor, což je datum, které si zvolil odborový svaz státních služeb PCS pro stávkovou akci 100 000 zaměstnanců.

Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) jednala s britskými pobočkami o tom, jak by mohli ostatní odboráři vyjádřit podporu a solidaritu.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR zaslal odborovým svazům veřejných služeb Velké Británie dopis předsedkyně svazu Bc. Dagmar Žitníkové vyjadřující podporu v jejich obraně odborových práv. Dopis viz níže jako soubor ke stažení.

V pondělí 30. ledna se sešli zástupci odborových svazů veřejných služeb České republiky, sdružených v EPSU a na svém jednání vyjádřili kolegům z Velké Británie společnou podporu.

ZDROJ: