Aktualita ze dne 20. 9. 2022

Plán na rychlejší důchody zatím padl, polepší si jen záchranáři

Na předčasný odchod do důchodu se zatím mohou těšit jen záchranáři. | Foto: Deník/Iva Haghofer

Pracujete v náročné profesi a těšíte se na brzký odchod do důchodu? Pokud nejste záchranáři, tak máte smůlu. Pouze jim totiž vláda na svém jednání minulý týden umetla cestu k předčasnému důchodu.

Koho se tedy nově schválené snížení důchodového věku týká? Jde asi o 6500 zaměstnanců – členů výjezdových skupin, operátorů zdravotnických operačních středisek a záchranářů horské služby. „Záchranáři jsou prakticky permanentně vystaveni stresu, často i fyzické zátěži. Proto je naprosto správné jim dřívější odchod do důchodu umožnit,“ odůvodnil zavedení úlevy pro tuto skupinu pracovníků ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Na dřívější odchod do důchodu tak budou mít nárok ti záchranáři, kteří v této profesi odpracují alespoň 4400 směn. Představuje to asi dvacet odpracovaných let. V takovém případě budou moci jít do důchodu již o 30 měsíců dříve než ostatní pracovníci. Za každých dalších 74 odpracovaných směn navíc dostanou k dobru snížení důchodového věku ještě o jeden kalendářní měsíc, nejvýše ale o pět let.

Důležité přitom je, že za tyto pracovníky zaměstnavatelé odvádějí zvýšené pojistné. Tím se vyváží skutečnost, že na snížený důchodový věk této vybrané skupiny nebudou doplácet ostatní zaměstnanci, kteří výhodu dřívějšího odchodu do důchodu nemají.

zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/brzky-odchod-do-duchodu-20220914.html