Aktualita ze dne 6. 1. 2022

Na 350 výjezdů denně. Pražští záchranáři řešili loni nejvíce událostí v historii

FOTO:ODBORYZZSHMP

V roce 2021 přijali dispečerky a dispečeři pražské záchranky téměř 210 000 volání na tísňových linkách a posádky řešily v metropoli přes 127 500 událostí. Je to meziroční nárůst o 11 procent. Při zásazích zdravotníci ošetřili přes 126 000 pacientů. Je to rekordní počet událostí i ošetření za celou historii pražské záchranky. Výrazně se na těchto číslech podepsaly jarní, a zejména pak podzimní vlna onemocnění covid-19. Téměř 16 000 pacientů ošetřily a transportovaly posádky do nemocnic s potvrzeným covid-19 nebo s vážným podezřením na tuto nemoc.

Jedna událost každé čtyři minuty

Za průměrný den přijala záchranka přibližně 575 tísňových volání a řešila téměř 350 událostí.

zdroj:

Odborová organizace vždy hájila a bude hájit zájmy zaměstnanců a jejich dobré pracovní podmínky. I proto nelze na informaci o historicky nejvyšším počtu událostí nereagovat.

Odborová organizace ZZSHMP při jednáních s vedením organizace  opakovaně upozorňuje na meziroční rostoucí počty událostí v metropoli a na nutnost navýšení počtu posádek a dispečerů ve směnách.
Počty událostí rostou rychleji  než se  stačí navyšovat počty posádek, výjezdových základen a dispečerů.
Pomyslné nůžky množství a tempa práce a důstojných podmínek pro její vykonávání se rozvírají.
Jedenácti procentní meziroční navýšení událostí se stávajícím počtem výjezdových skupin a dispečerek/ů je vykřičníkem pro akceleraci řešení dlouhodobě vzrůstající zátěže!

Díky osobní obětavosti každého jednotlivce na ZZSHMP byla a je přednemocniční péče v metropoli  plně dostupná. Nedopusťme, aby tomu tak nebylo.

Jsme s vámi, buďte s námi !