Aktualita ze dne 9. 4. 2021

Kde vzít na odměny zdravotníkům za COVID-19 ?

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová uvedla pro ČTK, že se budou muset pojišťovny kromě  odměn pro zdravotníky vypořádat i s náklady na PCR testy, plošné antigenní testování a příspěvky firmám na sebetestování zaměstnanců. Odměny pro zaměstnance nemocnic jsou ze speciálního fondu mimo zdravotní pojištění, na kterém je asi 11 miliard korun.

Podle Peterové je nezbytné zdravotníky i mimo nemocnice za zvládání epidemie odměnit. „Vzhledem k počtu poskytovatelů zdravotních služeb poskytujících jiné zdravotní služby než lůžkovou péči, který se pohybuje okolo 40.000 subjektů, je naprosto nerealistické procesně a administrativně zajistit odměny pro všechny ambulantní zdravotníky přes dotační program obdobně odměnám pro zaměstnance poskytovatelů lůžkové péče,“ dodala. Vyplacení odměn ze zdravotního pojištění je podle ní jedinou možností, jak odměny ke zdravotníkům v nejbližší době dostat.

Náměstkyně ministra Helena Rögnerová v polovině března na jednání výboru pro zdravotnictví uvedla, že na účtech všech sedmi zdravotních pojišťoven je asi 64 miliard. Z nich 40 miliard je v základním fondu, ostatní ve fondech rezervních nebo fondu prevence. Devět miliard navíc z nich půjde podle ní na vyúčtování nákladů za loňský rok podle kompenzační vyhlášky, 11 miliard na odměny zdravotníků mimo nemocnice a deset miliard na očkování proti covidu-19.

zdroj: https://www.zdravotnickydenik.cz/2021/04/zdravotni-pojistovny-si-podle-ministerstva-mohou-dalsi-kompenzace-dovolit/